sábado, 11 de noviembre de 2017

Parlem i llegim en cristiá laic i aconfessional, si vos plau...Visca l'Iberia plurinacional i lliure de feixismes i altres obsessions insanes


Naomi Klein: "l'alternativa a la lluita és la normalització de l'autoritarisme"

Ada Colau i Naomi Klein condemnen les actuacions de Rajoy en el conflicte català i les titllen de "distraccions" per emmascarar la corrupció que esquitxa el seu govern

L'escriptora i activista canadenca Naomi Klein, en el debat amb a Barcelona amb l'alcaldessa, Ada Colau. FOTO: L'Escola dels Comuns



Activista social, escriptora d'èxit, feminista, periodista i canadenca. Naomi Klein és un personatge que sens dubte està a l'ordre del dia. La seva teoria del xoc, que explica com governs d'arreu del món utilitzen tàctiques de distracció per amagar polítiques neoliberals salvatges que perjudiquen la població, ha remogut consciències a nivell mundial.

En un context excepcional com el que viu Catalunya, Klein ha vingut a Barcelona a conversar amb l'alcaldessa, Ada Colau, sobre ecologisme, feminisme, justícia social i, sobretot, estratègies col·lectives que combatin les polítiques de la por i de la distracció. Ho han fet en el marc d'un cicle de debats organitzats per La Comuna, Escola del Comú, un espai de trobada i de diàleg que fa un any va posar en marxa Barcelona en Comú.
L'activista canadenca ha volgut començar l'acte agraint a la formació dels comuns que estiguin "creant una alternativa política, una resistència al xoc" i ha aplaudit la manera en què Colau ha "navegat per la situació d'excepció en què es troba Catalunya". En aquest sentit, l'alcaldessa ha qualificat "d'escàndol democràtic" les polítiques "repressives" del Partit Popular que, segons ella, està utilitzant la situació catalana per tapar "el govern més corrupte de la història".

Colau ha criticat molt durament els recents empresonaments de membres del govern català, i com "des del Partit Popular s'estan utilitzant aquestes accions com a amenaça de cara al futur". A més, ha afegit que "el Gobierno, tapant la seva corrupció, està aplicant la deriva democràtica i intenta normalitzar la barbàrie, l'abús i la impunitat". Klein ha coincidit amb l'anàlisi de la situació que ha fet l'alcaldessa, destacant que es tracta per tant d'una situació de xoc en què s'intenta distreure la població amb la qüestió catalana per evitar que es centri en els casos d'il·legalitat del partit que governa.
Ada Colau i Naomi Klein, en un moment del debat. FOTO.L'Escola dels Comuns
L'activista fins i tot ha comparat el president espanyol, Mariano Rajoy, amb el líder nord-americà Donald Trump: "al igual que amb Trump, tots els ulls estan posats en el seu xou. Rajoy està fent el seu propi espectacle. Cal pensar de què no estem parlant mentre comentem el xou: en el seu cas, es tracta de la seva pròpia corrupció".
Totes dues activistes han volgut parlar també de l'altra cara de la moneda: la resistència col·lectiva que hi ha hagut a aquesta "ofensiva autoritària". Per a Colau, amb les mobilitzacions dels últims mesos "està quedant demostrat el poder de la gent, i això és el que els espanta". Klein ha afegit que "és clau no defallir en moments com aquests, en què es neguen els drets de les persones, perquè l'alternativa a la lluita és la normalització de l'autoritarisme". Ambdues han coincidit també en la necessitat que aquestes polítiques reaccionàries i alternatives tinguin un lideratge feminista.

Els refugiats i els preus dels lloguers

Europa tampoc ha escapat de les dures crítiques de Klein i Colau, que han aixecat grans aplaudiments entre els assistents al criticar la manera com la Unió Europea està gestionant l'arribada massiva de refugiats dels darrers anys. "Qualsevol polític sembla bo al costat de Trump, però tot i les barbaritats del president nord-americà, no estan morint persones ofegades a les costes dels Estats Units", ha sentenciat Naomi Klein.

La ciutat de Barcelona també ha estat al centre d'atenció del debat. Tot just començat l'acte, un dels assistents l'ha interromput per increpar l'alcaldessa. Colau ha explicat que es tractava d'un activista en la defensa de les persones sense sostre que, tot i haver estat rebut a l'Ajuntament diverses vegades, discrepa de les polítiques d'aquest.
Posteriorment, Colau ha parlat de l'habitatge com a principal problema de la ciutat comtal, lligant-lo a les "polítiques neoliberals brutals que evidencien la falta de democràcia real". Segons l'alcaldessa, l'especulació i la gentrificació que viu Barcelona són també "fruit del xoc i de les polítiques de la por".

També ha admès que "estem lluny de solucionar aquest problema, que no minva i es segueix fent gran" malgrat que "gràcies a les mobilitzacions de la ciutadania s'han aconseguit diàlegs i la frenada de desnonaments que abans eren impensables".

No hay comentarios: